FUTBOLA YENİ YORUM GETİREN TÜRKLER

AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI 2008
Bence bu turnuvada Türk Milli Takımı futbol oyununa yeni boyutlar getirdi ve futbolun doğasına inanılmaz eklemeler yaptı. Sadece teknik kapasitenin yeterli olmadığı , futbolcunun oyun içinde değişen psikolojik durumunun ve bunun yönlendirilmesinin de çok belirleyici , belki de teknikten de öte tesirli olabilecek bir faktör olduğunu gösterildi . Futbol bu turnuvadan sonra artık eskisi gibi olamaz . Futbolun insan psikolojisi boyutu bundan böyle yadsınamıyacağı gibi çok titizlikle incelenmesi gereken belirleyici bir faktör olacak . Oyuncu psikolojisi ve bununla bağlantılı olarak an be an değişen biolojik metabolizması mercek altına yatırılacak. Teknik direktörlar bu metabolik mekanizmayla tabiri caizse en iyi oynayabilenler arasından seçilecek. Bu FENOMEN bilimsel olarak incelenecek . Fatih Terim ve Hırvat Direktör bu olguyu net bir biçimde sezdiler.Çünki onlar futbolun içinden gelen eski futbolcular. Fatih Terim SEZİLERİNİ realiteye çevirdi ve bir nevi SEZİ-REALİTE SENARYOSU KURGULADI. Bu kurguyu kimse çözemedi , çünki düşünce düzlemleri tamamen farklıydı . Fatih Terim futbol oyununu çok değişik bir alana taşırken futbol otoritelerinin bunu anlama imkanları yoktu. Fatih Terim'e çok benzeyen Hırvat teknik direktörde bunu sezdi ama basın toplantısında dediği gibi ne olduğunu tam anlamı ile anlıyamadı . AMA SEZDİ ve bu sezgisi onun içine maçtan önce korku saldı .Nitekim maç sonrası korktuğum başıma geldi derken bu sezginin ne kadar derin olduğunun altını çiziyourdu.Fatih Terim elinin altındakinin değişik ve sıradışı olduğunu biliyor ve bunun içindirki bu kadar eksiğe sakata rağmen bu takım final oynar diyor. Dikkat edilirse aynı sezgi Hırvat Teknik direktörden de geldi . Aslında final oynayıp oynamamak da okadar önemli değil artık , çünki bu yepyeni , Türk ekolü futbolun, sadece dördüncü denemesi ve de eklenecek daha çok şey var bu ekole. Eminim Fatih Terim tüm bunları seziyor ve be SEZİ bir realite olarak kafasında şekilleniyor .
Yunan basınındaki yazılardan birinde Türklerin ve Hırvatların yanısıra Yunanlılarında yepyeni bir futbolun gelişini sezdiklerini hissettim. İkiden fazla tesadüf tesadüf olmaktan çıkar diyorlar. Bunu MUCİZE , OKUNMUŞ ,ŞANS , TESADÜF VEYA ÇEKİRGE BİR SIÇRAR İKİ SIÇRAR TEKERLEMELERİYLE İZAH EDEMESSİNİZ. İngilizlerin dediği gibi bu bir FENOMENDİR ve bilimsel olarak incelanmesi gerekir. Fatih Terim bunu sezileri ile bilim dünyasının önüne koymuş ve şimdi onlardan daha detaylı bilimsel veriler bekliyor bu işi daha da ileriye taşıyabilmek için.
Türk futbol yorumcularının da kendilerini yenilemeleri gerekiyor. Bazılarının da elimine olması kaçınılmaz görünüyor. Bir Doktor futbol yorumcusu bunlardan sonra bu takım okunmuş diyememeli. Ama topluma yanlış mesaj vermeye devam ediyor bazıları. Bu sporcuların psikolojilerine inançlarının etkili olduğu yadsınamaz ama bunun bilimsel doğrulara etkisi araştırılmalı. Ve de araştırılacak .
Rusya Hollanda maçından sonra Sergen Yalçın'ın küçümseyen edasıyla karşılaştırma yaptığı 2 çeyrek final maçı , Sergen gibi akıllı ve yetenekli bir emekli futbolcunun dahi bu gelişmeyi sezemediğini gösteriyor.
Tekrar ediyorum Futbol bundan sonra aynı olmıyacak. Ve bu takımın bundan sonraki maçları ne olursa olsun bu kanıyı değiştirmiyecek .

Comments

Popular posts from this blog

HİÇ KOMİK DEĞİL

YOU WANT TO LAUGH

JOKES NEVER ENDS